"Plne si uvedomujeme, že prírodné zdroje sú obmedzené, preto naše
výrobné procesy stále zlepšujeme, aby sme boli čo najšetrnejší k prírode
a jej zdrojom. Za posledných desať rokov sme v Pivovare Šariš výrazne
znížili spotrebu vody zo 4,21 hektolitra na 2,78 hektolitra na
hektoliter piva. Naďalej hľadáme možnosti úspory vody, pričom sa chceme
dostať na úroveň 2,75 hektolitra na hektoliter piva do roku 2025," uviedol pre TASR manažér výroby Pivovaru Šariš Jaroslav Klein.
Napriek tomu, že pivo je až z 90 percent tvorené vodou, veľa vody sa
spotrebuje aj na zabezpečenie vysokých hygienických štandardov,
pri sanitácii a výplachoch varných sústav a obalov.
Spomedzi pivovarov Plzeňského Prazdroja na českom a slovenskom trhu patrí závod Šariš v spotrebe vody medzi lídrov. "Pivovarom
Šariš pretečú milióny hektolitrov vody a my sa snažíme čo najväčšie
objemy opakovane využívať tam, kde to dáva zmysel. Ak sa voda primárne
použije napríklad na výplach nových plechoviek, ktoré prišli od
dodávateľa, je len mierne znečistená a dá sa opäť využiť ako úžitková
voda v iných výrobných procesoch. Takáto voda, samozrejme, nikdy
neprichádza do kontaktu s pivom," vysvetlil Klein.
Ako dodal, pivovarská voda, ktorá slúži ako tlačné médium v potrubiach
medzi výrobnými nádobami, sa používa bežne vo výrobnom procese a vylieva
sa iba čiastočne. Na výrobu potrebnej horúcej vody je zase využívaná
tepelná energia, ktorá sa uvoľňuje pri výrobe piva, konkrétne počas
chmeľovaru alebo pri schladení horúcej mladiny.